Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Галина Тонева и Росица Вълканова от Асоциациата на филмовите

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Галина Тонева и Росица Вълканова от Асоциациата на филмовите
Коментари Харесай

Асоциациата на филмовите продуценти: Приеха набързо закон за киното, който не обслужва никого

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Галина Тонева и Росица Вълканова от Асоциациата на филмовите продуценти описаха пред Слави Трифонов по телевизия 7/8 по какъв начин е бил признат закон за киното, който не обслужва никого:

 

На 27 декември беше импортиран закон за изменение и допълнение на Закона за филмовата промишленост, което допуска, че има някакъв размер ремонти. 

Целият възторг за промени обаче катастрофира в едно нещо, което ние още при входирането искахме да кажем, че ще е неработещ закон. 

Сформира се работна група, с цел да се вкара скица за тласъци, възобновяване на разноски за филмовата промишленост. Не крием, че тук главните играчи са две американски компании, а искахме да има вложения в българското кино. 

Законът за филмовата промишленост в този момент е закон за държавна помощ от 2003 година за българско кино. През 2019 година се стартира работа по промени в този закон, като главното решение на МК е нова скица за възобновяване на разноски. Нашата общественост стартира работа по промени в закона. Създадоха се работни групи.

И ноември се появи един текст, само че този план не е този, който беше. Сега се явява различен закон. Притеснява ни целия закон - той е зле конструиран, няма логичност, няма философия и грижа за тези, които ще обслужва. 

Катастрофата стана посредством изменничество. Предадени бяхме посредством всички институции, Изпълнителна организация, Национален кино център, национални депутати от Комисия по просвета. Предадоха ни. Трябвало да приемем схемата за възобновяване на разноски. Да, тя е икономически пазарен инструмент. Когато тук се създаде филм и се потвърди, че разноските са били направени в България, 25% се възвръщат. Не сме срещу да има такава скица в България, други страни имат, притеглят огромни продукции. 

В момента общността желае да бъде спрян законът. Проблемът е неналичието на доверие. Не може да се работи нещо толкоз значимо, законовата рамка да се подготвя без присъединяване на хората, които го вършат. Работните групи бяха подценени, който каквото и да предложи, се одобряваха спорни оферти. Следва да има първо някаква държавна тактика, такава няма. Следва да има тактика на изпълнителния шеф на Национален кино център. Последва раздор, продънено чувалче, законът катастрофира, пробваха да вкарат и телевизионни сериали, а не им е мястото там. 
В Национален кино център работят 15 индивида и те не могат да оперират с нашия закон. 

На 27 ноември без никакви съвещания вкараха закона. На 2 декември го одобриха, на 4-ти влезе в зала и ръководителят на комисията по просвета сподели, че ще помислят за всички, за български сериали, дадоха си един месец период, само че се чу, че имало пробойни и лобистки темперамент. Законътй в действителност е празен чек, не се знае механизъм за възобновяване на разноски, взехме решение че бяхме подлъгани. В държавния бюджет има 16 млн. лева за българско кино.

Изведнъж на 21 януари влизат не едно, а 14 оферти, с което се разписва чисто нова скица, внезапно депутатите в единомислещо съглашателство вкарват телевизионна скица за произвеждане на български сериали. Взети са ограничения други да не могат да аплайват. Ако аплайвам, би трябвало да се свържа с телевизия с 1 млн клиента. ", обясниха двете кино представителки. 
 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР